Odšťavňovače a pomalé odšťavňovače - čerstvé šťávy pro imunitu

6 min. čtení

0

Už se blíží podzim a i větší riziko nachlazení nebo infekcí. Pro účinné posílení odolnosti organismu je vhodné zařadit do denního jídelníčku čerstvé ovoce a zeleninu, kupříkladu mohou to být vlastnoručně vylisované šťávy. Jaké jsou vlastnosti odšťavňovačů a pomalých odšťavňovačů? Který z nich bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám? Odpovídáme níže!

Z článku se dozvíte:

  • proč se vyplatí pít čerstvě vymačkané zeleninové a ovocné šťávy,
  • jaké složky čerstvých šťáv pomáhají posilovat imunitu,
  • naučíte se recepty na čerstvé šťávy a pravidla pro sestavování vlastních receptů,
  • jak si vybrat odšťavňovač,
  • jaké výhody má lis na citrusy,
  • jak pomalý odšťavňovač funguje a k čemu můžete ho v kuchyni použít.

Šťávy z odšťavňovačů a odšťavňovačů - vitamínové bomby

Není nutné nikoho přesvědčovat, aby jedl ovoce a zeleninu. Dary přírody jsou plné vitamínů a minerálů nezbytných pro správné fungování organismu, včetně imunitního systému. Je to důležité zvláště na podzim a v zimě: v chladných měsících jsme nejvíce vystaveni bakteriálním a virovým infekcím a tělo posílené výživnou stravou se jim účinně brání.

Čerstvě vymačkané šťávy pro posílení imunity

WHO doporučuje jíst 5 porcí obsahujících ovoce a zeleninu denně. Mohou být podávány v různých formách, včetně džusu - jedna porce je obyčejná sklenice, tj. 200-250 ml. Nejvíce živin obsahují čerstvě vymačkané šťávy z odšťavňovače nebo odšťavňovače s pomalým uvolňováním: takový nápoj zachovává většinu vitaminů a minerálů a také hydratuje tělo, což je rovněž velmi důležité pro imunitu a celkovou pohodu.

Do čerstvě vymačkaných šťáv je dobře dávat takové produkty, které nám nemusí nutně chutnat, ale které chceme konzumovat kvůli jejich prospěšným vlastnostem. Někteří přímo nesnáší chuť celeru, kapusty nebo špenátu, ale stačí hodit dohromady celerové tyčinky a kousky jablek a zelené listy s osvěžujícími citrusy a sladký banán, aby neoblíbené chutě měly nový rozměr.

Složení čerstvě vymačkaných šťáv

Klíčovými živinami pro imunitní systém jsou vitaminy C, D, E a vitaminy skupiny B, zinek, selen, hořčík a železo. Mezi produkty bohaté na tyto sloučeniny, které se dobře hodí jako přísady do šťáv a koktejlů, patří:

  • ovoce: jablko, hruška, pomeranč, citron, limetka, grapefruit, mandarinka, kiwi, banán, ananas, bobulovité ovoce.
  • zelenina: červená řepa, mrkev, petržel (kořenová a petrželová), celer, paprika, rajče, špenát, kapusta.
  • koření a přísady: zázvor, kurkuma, chilli papričky, lněné semínko a lněný olej, med.

Šťávy lze dělat z jednotlivých ingrediencí anebo tvořit kombinace ovoce a zeleniny. Výběr konkrétních receptů závisí na individuální chuti a technických možnostech vašeho odšťavňovače.

Při hledání oblíbených kombinací se řiďte několika univerzálními zásady:

  • nejlepších výsledků dosáhnete kombinací několika různých, protivných chutí, např. sladké (např. banán, mrkev, ananas) s kyselou (např. jablko, citrusové plody);
  • hořký celer nebo grapefruit je možné vyvážit přidáním špetky soli a sladkého ovoce nebo lžičky medu;
  • listová zelenina má poměrně neutrální chuť, proto je vhodné ji kombinovat s výraznými přísadami.

Čerstvě vymačkané šťávy - vitaminová bomba pro imunitu

Šťávy z odšťavňovače nebo odšťavňovače - příkladové recepty:

  • grapefruit + ananas
  • mrkev + pomeranč + zázvor
  • jablko + banán + pomeranč
  • špenát + ananas + citron + avokádo
  • řepa + mrkev + jablko + petržel
  • celer + jablko + pomeranč + zázvor + med
  • pepř + pomeranč + jablko + kurkuma

Odšťavňovač nebo pomalý odšťavňovač - čím odšťavňovat?

Zároveň odšťavňovače jak i odšťavňovače mají spoustu výhod a výběr optimálního modelu závisí mimo jiné na množství peněz, chuťových preferencích, a čase který chceme strávit v kuchyni. Stručný popis obou spotřebičů vám jistě pomůže se rozhodnout.

Odšťavňovače - síla dobrot z citrusů a kořenové zeleniny

Odšťavňovače jsou obecně levnější než pomalu rotující odšťavňovače - nízká cena je pouze první výhodou. Nejlépe se hodí pro odšťavňování tvrdého ovoce a zeleniny, jako jsou jablka, mrkev, celer a červená řepa, i když vyšší modely zvládnou i některé měkké produkty. Odšťavňovače se doporučují zaneprázdněným lidem - snadno se čistí a zbavují zbytků šťávy - a milovníkům čistších a osvěžujících nápojů, protože přesně takového efektu s nimi můžete dosáhnout.

Lisy na citrusy - zdraví na dosah ruky

Zvláště doporučované jsou odšťavňovače s nástavcem na odšťavňování citrusů, které jsou jedním z nejcennějších plodů pro posílení imunity. Pokud máte omezený rozpočet, obtížně hledáte volné místo na kuchyňské desce nebo máte rádi pomerančovou či grapefruitovou šťávu, je pro vás dokonalou alternativou kompaktní odšťavňovač citrusů - je mnohem levnější, má podobný výkon a je ideální pro zdraví.

Pomalé odšťavňovače - všestrannost a zachování živin

Pokud se rozhodnete pro pomaloběžný lis, zbavíte omezení týkajících se druhu zeleniny a ovoce. Fungují jako lis - jejich mechanismus se skládá z lisovací komory a jednoho nebo více rotujících šneků - takže mohou účinně zpracovávat jakýkoli typ produktů, včetně malých bobulí a zelených listů. I ovoce, jako jsou banány nebo avokádo, které prakticky neobsahují šťávu, lze zpracovat: stačí střídat tvrdší kousky, abyste získali velkou hodnotu.

Pomalé lisování nechává v konečném produktu více dužiny, a tím i více výživné hodnoty a vlákniny, která je prospěšná pro trávicí systém. Pomalé otáčky odšťavňovače ovoce a zeleninu nezahřívají ani neprovzdušňují, neovlivňují jejich buněčnou strukturu, což také přispívá k zachování vitamínů a minerálů.

Šťávy vyrobené odšťavňovačem jsou více zakalené, hustší, a proto i vydatnější; mnoho modelů má vyměnitelná síta, která umožňují upravit konzistenci nápoje. Z tohoto důvodu lze pomalý odšťavňovač použít také jako náhradu mixéru při přípravě zelených koktejlů a smoothie. Moderní přístroje umožňují také přípravu zeleninových mlék, pyré, omáček, dětských jídel a sorbetů: výběrem multifunkčního odšťavňovače můžete svému imunitnímu systému ještě více usnadnit zdravé vaření.

Jak hodnotíte tento příspěvek?

0
0
4
2
5
Zobrazení příspěvků: 1008