Odšťavňovač nebo lis na ovoce?

7 min. čtení

26

Příprava čerstvých domácích šťáv je stále oblíbenější mezi lidmi, kteří dbají na zdravou výživu a kteří chtějí do těla dostat vitamíny ve snadno konzumovatelné podobě. Pakliže i vy si budete chtít vyrábět domácí džusy, tak se samozřejmě neobejdete bez odšťavňovače. Díky němu si totiž můžete doma připravit zdravou šťávu z jakýchkoliv ingrediencí, jež se vám jenom zamane.

Spolu s módou domácí výroby džusů se ale objevilo dilema - koupit si raději malý odšťavňovač, nebo dát přednost velkému odšťavňovacímu stroji? Na následujících řádcích vám toto dilema pomůžeme rozřešit, neboť vám navrhneme, z jakých odšťavňovačů si vybírat a co při nákupu těchto zařízení vzít v úvahu.

Malý odšťavňovač - Jaké má výhody a nevýhody?

Malé odšťavňovače jsou velmi populární, hlavně kvůli jejich nízké ceně - jsou mnohem levnější než velké odšťavňovací stroje. To ale nutně neznamená, že jsou horší alternativou, vše závisí na vašich očekáváních ohledně kvality konečného produktu, tj. džusu.

Šťáva připravená pomocí tohoto odšťavňovače má velice jemnou konzistenci a nezůstávají v ní nezpracované zbytky ingrediencí - toho je docíleno účinným mechanismem odšťavňování. Konkrétně odšťavňovač nejprve všechny ingredience rozdrtí na hladkou hmotu a poté během odstřeďování dojde s dopomocí odstředivé síly k zachycení zbytků surovin ve speciálním sítku.

Tímto způsobem je tak zajištěno, že se šťáva dokonale oddělí a nezůstanou v ní zbytky po odšťavňování. Celý proces přitom probíhá velmi rychle, což je jednoznačnou výhodou těchto odšťavňovačů.

Nevýhodou odstředivých odšťavňovačů je ale značná ztráta nutriční hodnoty výsledné šťávy - během provozu odšťavňovače je totiž šťáva provzdušňována, což způsobuje oxidaci některých vitamínů. Navíc dokonale rozmixovaná šťáva z tohoto typu odšťavňovače neobsahuje tolik vlákniny jako džus z odšťavňovacího stroje.

Čemu bych měl/a věnovat pozornost při nákupu odšťavňovače?

Při rozhodování se o koupi ideálního odšťavňovače věnujte pozornost především síle jeho motoru a kvalitě sítka. Výkon motoru totiž ovlivňuje účinnost odšťavňovače a množství vymačkané šťávy - čím vyšší výkon motoru je, tím rychleji odšťavňovač vymačká šťávu.

Druhou důležitou věcí je sítko. Na trhu existuje několik typů sítek, přičemž ta plastová se obvykle instalují do levnějších modelů. Vůbec nejlepší volbou jsou každopádně odšťavňovače se sítky z nerezové oceli s mikro síťkou. Ta se totiž mohou chlubit lepší propustností, která se zákonitě promítá i do většího množství získané šťávy. Ocelová sítka jsou také mnohem odolnější oproti těm plastovým. Ocelové sítko najdete například ve zmíněném odšťavňovači Zelmer ZJP1600B.

Výhody odstředivých odšťavňovačů:

  • šťáva je hotova velmi rychle
  • výsledné pití je dokonale jemné
  • díky nim můžete za krátkou dobu připravit hodně šťávy

Nevýhody odstředivých odšťavňovačů:

  • nedokáží efektivně extrahovat šťávu z listové zeleniny a bylinek
  • získané pití není tak nutričně bohaté jako šťáva z jiných odšťavňovačů
  • šťáva z nich vyrobená není vhodná pro dlouhodobější skladování
  • vodnatá konzistence šťávy nemusí vyhovovat každému

Odšťavňovací stroje - Jejich klady a zápory

Odšťavňovací stroje jsou dražším, ale kvalitativně daleko lepším řešením přípravy domácích džusů. Tyto odšťavňovače vám totiž umožní zachovat mnohem větší nutriční hodnotu hotové šťávy, přičemž tu můžete skladovat až po dobu 70 hodin. S takovýmto odšťavňovačem si navíc můžete připravit i rostlinné mléko a vymačkat šťávu z listové zeleniny či bylinek.

Provoz tohoto odšťavňovače je založen na odšťavňování drcením, kvůli čemuž je tento proces pomalejší než v případě odšťavňovačů, jež používají ke zpracování surovin odstřeďování. Na druhou stranu při tomto procesu nedochází k tak velkému provzdušňování šťávy, což má za následek to, že cenné vitamíny nejsou oxidovány a všechny se tak přenesou i do výsledného džusu.

Odšťavování se provádí speciálním mechanismem nazývaným šnek - může být jeden, nebo dva. Šnek drtí suroviny obrovskou silou, přičemž během toho dochází k lisování ingrediencí skrze sítko odšťavňovače do předpřipravené nádobky. Takto získaná šťáva se pak vyznačuje tím, že je hustá a plná vitamínů a živin. Dále obsahuje i aktivní enzymy, které se rovněž při procesu odšťavňování nezničí, na rozdíl od přípravy džusu odstředěním.

Podívejte se na naši širokou nabídku odšťavňovačů

Na co se zaměřit při nákupu odšťavňovacího stroje?

Na trhu je k dispozici několik typů odšťavňovacích strojů. Ačkoli jsou založeny na stejném principu odšťavňování, liší se svou konstrukcí a počtem šneků. Můžete si tedy vybírat z následujících odšťavňovačů:

  • jednošnekové odšťavňovače
  • horizontální odšťavňovače
  • vertikální odšťavňovače
  • odšťavňovače s rotujícími noži
  • dvoušnekové odšťavňovače

Při nákupu drtícího odšťavňovacího stroje, stejně jako v případě odstředivých odšťavňovačů, věnujte pozornost hlavně síle motoru, a taktéž kvalitě drtícího mechanismu. Co se týče síly motoru, tak stojí za to dát přednost výkonnému odšťavňovacímu stroji. Obzvláště pokud si plánujete vymačkávat šťávu z tvrdé zeleniny nebo si vyrábět rostlinné mléko, například z ořechů.

Také stojí za to věnovat pozornost detailům, jako je objem nádoby na šťávu nebo dalším užitečným funkcím odšťavňovače. Skvělá je kupříkladu funkce, jež umožňuje navolit si hustotu výsledné šťávy.

Mnoho lidí též řeší dilema, kolik jsou ochotni investovat do nákupu nového odšťavňovače. Ceny odšťavňovačů se dnes pohybují od několika tisíc až po několik desítek tisíc Kč. Dražší odšťavňovače obvykle mají vícero funkcí (např. jsou samočistící) a také efektivněji zpracovávají a lisují suroviny, což dělá šťávu z nich vyprodukovanou hustší a chutnější.

Výhody drtících odšťavňovacích strojů:

  • vysoká kvalita získané šťávy
  • šťáva je bohatá na vitamíny, enzymy a další živiny
  • odšťavňovač můžete použít i k přípravě šťávy z listové zeleniny a bylinek
  • nabízejí možnost přípravy rostlinného mléka
  • vitamíny během procesu odšťavňování neoxidují
  • hotovou šťávu z těchto odšťavňovačů je možno skladovat až po dobu 70 hodin

Nevýhody drtících odšťavňovacích strojů:

  • delší doba odšťavňování oproti odstředivým odšťavňovačům
  • některé odšťavňovače zvládnou běžet nepřetržitě jenom 30 minut

Odstředivý nebo drtící odšťavňovač - Jaký z nich si vybrat?

Volba mezi odstředivým a drtícím odšťavňovačem závisí hlavně na tom, jakou konzistenci šťávy preferujete, zda-li jemnou či hustou, a z čeho ji budete připravovat. Odstředivý odšťavňovač je ideální volba pro ty, kteří chtějí mít džus připraven rychle, a zároveň mají rádi džusy jemnější chuti. Naopak není vhodný pro přípravu šťáv z listové zeleniny a bylinek.

Drtící odšťavňovací stroje jsou zas dobrou volbou v případě, že si budete chtít připravovat vysoce nutričně bohaté výživové šťávy. Šťávy z tohoto odšťavňovače jsou totiž daleko hustší, bohatší na vitamíny a celkově mají plnější chuť. Navíc díky odšťavňovači s drtícím šnekem můžete získat šťávu prakticky z jakékoliv zeleniny, ovoce nebo bylinek. Jedná se také o vhodné řešení pro vegany, kteří si chtějí připravovat své vlastní rostlinné mléko - to díky těmto odšťavňovacím strojům mohou.

Jak hodnotíte tento příspěvek?

0
0
2
10
18
Zobrazení příspěvků: 2159